10.6.2022 - Vaja evakuacije in požar kuhinje v domu upokojencev enota Juršinci 2022

V preteklih letih zaradi omejitev in izrednih razmer nismo mogli izvesti vaje evakuacije in simulacije požara v domu upokojencev enota Juršinci. V letošnjem letu smo se tega lotili in tako pridobili znanje in pregled nad novim delom oz. prizidkom doma upokojencev enota Juršinci.  

Vaje gašenja požara in evakuacije v domu upokojencev enota Juršinci dne 10.6.2022 ob 14:08 uri.

Potek:
 
Zaposleni opazijo, da je prišlo do požara v kuhinji novega dela doma upokojencev Juršinci.
Dotična oseba sproži javljalnike požara in nemudoma pokliče na center 112 ter prijavi dogodek.
Vsi ostali nemudoma pričnejo z evakuacijo varovancev doma. Evakuacija poteka preko osrednjih stopnic doma ter tudi požarnih stopnic.
ReCo Ptuj takoj po obvestilu alarmira obe krajevno pristojni gasilski enoti Gasilske zveze občine Juršinci in sicer PGD Grabšinski breg ter PGD Gabrnik.

Po prihodu gasilskih enot vodja intervencije izda povelje za delovanje gasilskih enot in sicer:

PGD Grabšinski breg izvede napad z eno napadalno skupino z IDA v drugo nadstropje z lestvijo na teraso objekta in nato v drugo nadstropje skozi balkonska vrata neposredno v jedilnico, ki je pred kuhinjo v kateri je zaznan požar. Za izvedbo napada so prisotni gasilci pred vzponom na teraso in tudi na terasi objekta kot pomoč napadalni skupini. V neposredni bližini vozila GVC 16/25 je pripravljena nadomestna napadalna skupina z IDA v primeru potrebe po zamenjavi napadalne skupine.
Trije gasilci so dobili nalogo evakuacije varovancev preko požarnih stopnic na zadnjem delu objekta kot pomoč zaposlenim doma Juršinci.


PGD Gabrnik izvede napad z eno napadalno skupino v drugo nadstropje skozi požarna vrata preko osrednjih stopnic doma. Tekom izvajanja nalog napadalne skupine prejmejo informacijo, da so objektu še ostali ujeti ljudje. Pred vstopom v jedilnico tik pred kuhinjo odprejo aktivirana požarna vrata in pričnejo z iskanjem morebitnih ujetih varovancev. Ko jih najdejo zahtevajo od vodje enote pomoč gasilcev in pričnejo z evakuacijo. Zaradi specifike varovancev od katerih sta dve na vozičku in težje pokreten evakuirajo varovanke na vozičku po trije gasilci in težje pokretnega posameznik po stopnicah na katerih je bilo pred prenosom potrebno odstraniti varovalni lok na zgornji stopnici, da so lahko gasilci nesli ujeto osebo po stopnicah na dvorišče na zbirno mesto.

Zastavljene aktivnosti in naloge so bile izvedene v skladu z gasilsko taktiko in pritrdimo lahko, da bi v realni situaciji zaposleni in gasilci pravilno nastopili in izvedli vse potrebne ukrepe in aktivnosti za reševanje življenj in premoženja.
Tehnične sisteme je preverila in preizkusila pristojna služba in so delovali po predvidevanjih.

Nekaj utrinkov in fotografij si lahko ogledate v zavihku galerija v fotogaleriji.

Naši podporniki

  • Sponzor1
  • Sponzor2
  • rthrt htr hrth rt